Степени сравнения прилагательных. Упражнения

a couple

Exercise 1. Образуйте сравнительную и превосходную степень прилагательных.

Hot, long, short, clever, silly, great, red, black, white, thin, thick, fat, nice, warm, cold, merry, small, tall, high, weak, strong, heavy, light, green, dry, clean, dirty, wide, deep, brave.

Answers: hotter, the hottest; longer, the longest; cleverer, the cleverest; sillier, the silliest; greater, the greatest; redder, the reddest; blacker, the blackest; whiter, the whitest; thinner, the thinnest; thicker, the thickest; fatter, the fattest; nicer, the nicest; warmer, the warmest; colder, the coldest; merrier, the merriest; smaller, the smallest; taller, the tallest; higher, the highest; weaker, the weakest; stronger, the strongest; heavier, the heaviest; lighter, the lightest; greener, the greenest; drier, the driest; cleaner, the cleanest; dirtier, the dirtiest; wider, the widest; deeper, the deepest; braver, the bravest.

Exercise 2. Переведите на английский язык.

Старый, старше, самый старый, самый старший, мой старший брат, мой старый друг, дальше, самый дальний, самый длинный, короче, счастливый, счастливее, самый счастливый, самый лучший, самый черный, длиннее, хуже, лучше, теплее, ее лучший друг, ее младши сын, его старший сын.

a family

Answers: old, older, the oldest, the eldest, my elder brother, my old friend, farther, the farthest, the longest, shorter, happy, happier, the happiest, the best, the blackest, longer, worse, better, warmer, her best friend, her younger son, his elder son.

Exercise 3. Запишите прилагательные в нужную колонку.

Safe, hot, fine, pretty, fat, brave, sad, lazy, dry, thin, large, busy, wet, happy.

Mute -e

(Немая -е)

Doublе consonant

(Двойная согласная)

-y → -i

Answers: mute -e: safe, fine, brave, large; double consonant: hot, fat, sad, thin, wet; -y → -i: pretty, lazy, dry, busy, happy.

Exercise 4. Заполните пропуски.

  • _____ — brighter — the brightest
  • easy — _____ — the easiest
  • funny — _____ — the funniest
  • _____ — hotter — _____
  • new — newer — _____
  • _____ — noisier — _____
  • red — _____ — _____
  • ripe — _____ — the ripest
  • tall — _____ — _____

Answers: bright, easier, funnier, hot — the hottest, the newest, noisy — the noisiest, redder — the reddest, riper, taller — the tallest.

Exercise 5. Запишите прилагательные  в нужную колонку в соответствии с правилами образования степеней сравнения.

Modern, fast, clever, comfortable, friendly, young, wonderful, gentle, lucky, dangerous, smart, thick, stupid, easy, attractive.

-er/-est

more/most

-er/-est or more/most

Answers: -er/-est: fast, young, lucky, smart, thick, easy; more/most: modern, comfortable, friendly, wonderful, dangerous, attractive; -er/-est or more/most: clever, gentle, stupid.

Exercise 6. Запишите прилагательные  в нужную колонку в соответствии с правилами образования степеней сравнения.

More careful, the brightest, fluent, hotter, intelligent, tastier, bitter, the most violent, faster, full, more boring, serious, the richest.

Positive degree

(Положительная степень)

Comparative degree

(Сравнительная степень)

Superlative degree

(Превосходная степень)

Answers: positive degree: fluent, intelligent, bitter, full, serious; comparative degree: more careful, hotter, tastier, faster, more boring; superlative degree: the brightest, the most violent, the richest.

Exercise 7. Образуйте положительную степень сравнения прилагательных.

The wettest, wider, elder, more marvellous, better, crazier, the slowest, the tidiest, the smallest, cheaper, dirtier,  the worst, more helpful, thinner, the largest, richer, the furthest.

Answers: wet, wide, old, marvellous, good, crazy, slow, tidy, little, cheap, dirty, bad, helpful, thin, large, rich, far.

Exercise 8. Образуйте сравнительную и превосходную степень прилагательных.

girl

Beautiful, little, active, neat, high, bad, obvious, rude, many, big, sensitive, light, clear, amazing, far, good, difficult,  slim.

Answers: more beautiful — the most beautiful, smaller — the smallest, more active — the most active, neater — the neatest, higher — the highest, worse — the worst, more obvious — the most obvious, ruder — the rudest, more — the most, bigger — the biggest, more sensitive — the most sensitive, lighter — the lightest, clearer — the clearest, more amazing — the most amazing, farther/further — the farthest/the furthest, better — the best,more difficult — the most difficult, slimmer — the slimmest.

Exercise 9. Поставьте прилагательные в скобках, выделенные жирным шрифтом, в нужную по контексту степень сравнения.

crocodile

Crocodiles and alligators

Crocodiles are (ancient) animals in the world. There are 25 kinds of crocodiles and their relatives on our planet nowadays. (large) of them is the Crested crocodile which lives in the south -east of Asia and in Australia. They are (long) (about six metres) and (strong) among their relatives, that’s why Crested crocodiles are (dangerous). Unlike other kindsof crocodiles, which live in lakes, rivers and bogs, the Crested crocodile lives in the sea. Alligators are (small) than crocodiles. The Chinese alligator is considered to be (small) kind of crocodiles (only two metres long)/. It is also (rare) one.

Answers: the most ancient, the largest, the longest, the strongest, the most dangerous, smaller, the smallest, the rarest.

Exercise 10. Переведите следующие предложения на английский язык.

a couple art

  1.  Я знаю интересную историю.
  2.  Он знает более интересную историю.
  3.  Она знает самую интересную историю.
  4.  Это длинный путь.
  5.  Это более длинный путь.
  6.  Это самый длинный путь.
  7.  Ее работа очень важна.
  8. Его работа важнее.
  9.  Моя работа самая важная.
  10.  Это плохая песня.
  11.  Это еще более плохая песня.
  12.  Это самая плохая песня.
  13.  Он хороший инженер.
  14. Он более хороший инженер.
  15.  Он самый лучший инженер.
  16. Он принес ей красивый цветок.
  17.  Он принес ей более красивый цветок.
  18. Он принес ей самый красивый цветок.
  19. Он рассказал нам о счастливом человеке.
  20.  Он рассказал нам о более счастливом человеке.
  21.  Он рассказал нам о самом счастливом человеке.

Answers: 

  1. I know an interesting story.
  2. He knows a more interesting story.
  3. She knows the most interesting story.
  4. It is a long way.
  5. It is a longer way.
  6. It is the longest way.
  7. Her work is very important.
  8. His work is more important.
  9. My work is the most important.
  10. It is a bad song.
  11. It is a worse song.
  12. It is the worst song.
  13. He is a good engineer.
  14. He is a better engineer.
  15. He is the best engineer.
  16. He brought her a beautiful flower.
  17. He brought her a more beautiful flower.
  18. He brought her the most beautiful flower.
  19. He told us about a happy man.
  20. He told us about a happier man.
  21. He told us about the  happiest man.

себа

WELL DONE!

Литература:

  1. Павличенко О.М. Английский язык. Грамматический практикум. II уровень. — 2-е изд., испр. и доп. — X.: Ранок, 2012. — 304 с.
  2. Голицынский Ю.Б. Грамматика: Сборник упражнений. — 5-е изд., — СПб: КАРО, 2005. — 544 с. — (Английский язык для школьников).

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Загрузка...

1 Kомментарий

Оставить комментарий

Ваш электронный адрес не будет опубликован.


*