Упражнения на зависимые предлоги в английском языке с ответами

Зависимые предлоги — это предлоги, которые всегда употребляются в определенных словосочетаниях с глаголами. Употребление других предлогов в этих словосочетаниях будет ошибкой.

Для выполнения упражнения Вам может понадобиться следующий материал:

https://engfairy.com/zavisimye-predlogi-v-anglijskom-yazyke-dependent-prepositions/

Exercise 1. Вставьте предлоги of, with, on, about, at, to.

 аниме

  1. Mrs Jacobs is very popular … her students.
  2. Helen is very nervous … starting at her new school.
  3. You shouldn’t be jealous … other’s people success.
  4. Rania is very fond … her young niece.
  5. I’m quite keen … Maths.
  6. She’s good … drawing.
  7. Nadia is quite proud … her brother’s sporting achievements.
  8. They are very close … their parents.
  9. I’m not very patient … stubborn people.

Answers: 1. with 2. about 3. of 4. of 5. on 6. at 7. of 8. to 9. with.

Exercise 2. Вставьте предлоги in (2), out, by, with, out.

аниме

  1. When you buy things online, you pay … credit card.
  2. It is possible to pay … cheque.
  3. I rarely pay … cash.
  4. Suncare products are … great demand during the summer.
  5. This CD is … of stock at the moment. Would you like us to order it for you?

Answers: 1. by/with 2. by 3. in 4. in 5. out.

Exercise 3. Вставьте предлоги under, in (2), by, at.

аниме

  1. My sister has just started a great career … advertising.
  2. Jonathan will be …  charge of the project.
  3. They were … pressure to meet the deadline.
  4. Charles is leaving … the beginning of the month.
  5. He had left … the time I got there.

Answers: 1. in 2. in 3. under 4. at 5. by.

Exercise 4. Вставьте предлоги into, to, from, for, by.

аниме

  1. Was this scarf made … hand?
  2. Why don’t we go to see a musical … a change?
  3. The Italian classes run from Monday … Friday.
  4. The play was translated … 10 languages.
  5. This doll came … England.

Answers: 1. by 2. for 3. to 4. into 5. from.

Exercise 5. Вставьте предлоги by, in, on, out.

аниме

  1. Tigers cannot be kept as pets. They are wild … nature.
  2. All the avalanche victims are … of danger.
  3. The 1906 earthquake left San Francisco … ruins.
  4. What … earth has happened here?
  5. When the old man saw his house … flames, he fainted.

Answers: 1. by 2. out 3. in 4. on 5. in.

Exercise 6. Вставьте предлоги at, in, on, for, without, off.

аниме

  1. We spent a week … the seaside last summer.
  2. There are many bikes … hire in Helsinki.
  3. You can find cheaper plane tickets if you decide to travel … season.
  4. We will send you the tickets by Monday … delay.
  5. The boat sank with three passengers … board.
  6. Shall we book our train tickets … advance?

Answers: 1. at 2. for 3. off 4. without 5. on 6. in.

Exercise 7. Вставьте предлоги from (2), to, about, for.

аниме

  1. You shouldn’t be mean … others or no one will want to be your friend.
  2. Never blame other people … your mistakes.
  3. I met a new girl at school who comes … Spain.
  4. Rachels really cares … other people, she’s so kind.
  5. If you are going to be absent … school you must bring a note from your parents.

Answers: 1. to 2. for 3. from 4. about 5. from.

Exercise 8. Вставьте предлоги in (6), for, out (2).

аниме

  1. Are these bikes … hire in this city?
  2. Who’s … charge of your baseball team?
  3. Have you checked if your climbing equipment is … good condition?
  4. Are you … favour of women boxing?
  5. You are unfit. Look how … of breath you are after coming up those stairs.
  6. I am totally … favour of contact sports.
  7. Losing this match is … of the question?
  8. Jack is … charge of the sports equipment.
  9. These golf clubs are … excellent condition.

Answers: 1. for 2. in 3. in 4. in 5. out 6. in 7. out 8. in 9. in.

Exercise 9. Вставьте предлоги for, of, with, in.

аниме

  1. My little brother is eight and still believes … magic.
  2. The reason … Earth Day celebrations is to create environmental awareness.
  3. Although she is twenty, she is still afraid … the dark.
  4. The Toronto Film Festival is famous … appearances by major Hollywood stars.
  5. The road was crowded … cars and buses heading for the festival.
  6. They got tired … waiting for the band to appear and took a walk around the park.
  7. She is interested … learning more about traditional celebrations.
  8. Everyone was pleased … the success of the Arts Festival.

Answers: 1. in 2. for 3. of 4. for 5. with 6. of 7. in 8. with.

Exercise 10. Вставьте предлоги to, in, on, at.

арт

  1. be close … the city centre
  2. … the corner of the room
  3. … the corner of the street
  4. be … home
  5. be … a hurry
  6. … ruins
  7. go … the direction of
  8. live … the suburbs
  9. live …. a field
  10. live … a farm
  11. be … school
  12. go … school.

Answers: 1. to 2. in 3. on 4. at 5. in 6. in 7. in 8. in 9. in 10. on 11. in/at 12. to.

Exercise 11. Вставьте предлоги in (3), on (2), at.

аниме

  1. My new flat is right … the city centre.
  2. Laura’s house is … suburbs.
  3. Jane is waiting for you … the corner of the street.
  4. Harry grew up … a farm.
  5. It feels like I spend most of my time … school.

Answers: 1. in 2. in 3. on 4. on 5. in/at.

Exercise 12. Вставьте предлоги in, from, about, of.

аниме

  1. Jack asked Tom if he had heard … the Loch Ness monster.
  2. Have you heard … Tom lately?
  3. The Yeti has been part … Tibetan folklore for years.
  4. They didn’t succeed … locating the side.
  5. Have you ever thought … travelling abroad?
  6. They went … search of another way to reach the lake without been seeing.
  7. John knew … experience that the road was dangerous.
  8. They felt very nervous … going inti the haunted house.

Answers: 1. of 2. from 3. of 4. in 5. about 6. in 7. from 8. about.

Exercise 13. Вставьте предлоги for, about, from, with, in, on.

аниме

  1. John wrote to his cousin … the new website.
  2. Every new invention starts … an idea.
  3. Kate has every electrical gadget available apart … a games console.
  4. Creating a robot is much more difficult … practice than … theory.
  5. She relies … the Internet to keep informed about global events.
  6. He doesn’t like shopping so he uses the Internet to cater … most of his shopping needs.

Answers: 1. about 2. with 3. from 4. in/in 5. on 6. for.

Exercise 14. Вставьте предлоги in, of, with, for, at, to.

аниме

  1. What sort … music do you like?
  2. It was very nice … him ti invite us to go to the concert.
  3. Mozart is one of the best composers … all time.
  4. He is popular … teens all around the world.
  5. Some paintings … Congo the chimp were sold … a lot of money … auction.
  6. Daniel Craig stars … Quantum of Solace.
  7. He is famous … his landscapes.
  8. The paintings add value … the house.

Answers: 1. of 2. of 3. of 4. with 5. by, for, at 6. in 7. for 8. to.

 Exercise 15. Вставьте предлоги to, about, into, with, of, from.

аниме

  1. Craig has got involved … a community action group.
  2. Jack thought … a good way to raise money for the charity.
  3. Have you ever thought … doing some volunteer work?
  4. People shouldn’t get a pet if they can’t take care … it.
  5. Many of the animals in the shelter have been rescued … bad homes.
  6. Jane burst … tears when she saw the neglected animal.
  7. If you show kindness … an animal, it will be a loving pet.

Answers: 1. with 2. of 3. about 4. of 5. from 6. into 7. to.

Exercise 16. Вставьте предлоги from, to, in.

аниме

  1. Obesity can lead … heart disease.
  2. Eat foods reach in vitamin C to protect yourself … coughs and colds.
  3. Simon is allergic … bee stings.
  4. Exercise regularly to stay … good shape.
  5. Ben is still recovering … his nasty fall.

Answers: 1. to 2. from 3. to 4. in 5. from.

Exercise 17. Вставьте предлоги on, of, in, for.

аниме

  1. She had difficulty … keeping her balance on the surfboard.
  2. Ted couldn’t face his fear … snakes.
  3. In spite of her disability, Claire never felt sorry … herself.
  4. Ann’s accident resulted … a severe head injury.
  5. Tom tried to keep his mind … winning the race.

Answers: 1. in 2. of 3. for 4. in 5. on.

аниме

WELL DONE!

Литература:

  1. Английский язык. 8 класс: учеб. для общеобразоват. организаций/Ю.Е. Ваулина, Д. Дули, Просвещение, 2016.
  2. Английский язык. 9 класс: учеб. для общеобразоват. организаций/Ю.Е. Ваулина, Д. Дули, Просвещение, 2016.

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Загрузка...

Оставьте первый комментарий

Оставить комментарий

Ваш электронный адрес не будет опубликован.


*